Norske dansere

Norge har etter hvert fått en ganske lang liste over dansere i verdensklasse. Her til lands har vi kanskje ikke en spesielt lang og tradisjonsrik historie når det kommer til dans, men populariteten til denne idretten har tatt seg opp dramatisk de seneste årene. Dette har kommet med introduksjonen av populære danseprogrammer på TV, og at det stadig kommer nye danseskoler til landet. Dette har slått an og flere har nå begynt med dansing.

De første norske danserne som virkelig klarte å hevde seg i internasjonal konkurranse dansing var Espen og Kirsten Salberg. I 1976 ble de verdensmestere i latinamerikanske danser for amatører. I 1983 ble de verdensmestere som profesjonelle dansere i samme kategori. Dette var virkelig starten på en stor karriere innen dans for paret. Vi har her et par som innen dans har gjort seg til noen av Norges mestvinnende utøvere uansett idrett.

Rygel-paret

Kim Rygel og Cecilie Brinck Rygel samlet til slutt sammen hele åtte VM-gull. I tillegg til deres enorme prestasjoner i VM, vant de også like mange EM-gull og tre kongepokaler. Dette gjorde paret til noen av de mest meritterte idrettspersonene i Norges historie. Cecilie Brinck Rygel gikk senere over til å bli danselærer. På denne måten har hun vært med på å fremme sporten, samtidig som hun har vært dommer i Skal vi danse.

Rygel-paret er de mest meritterte danserne vi har hatt noensinne i Norge, og deres prestasjoner er uten sidestykke. Vi har for øvrig også hatt mange andre profesjonelle dansere som har hevdet seg i verdenstoppen og blitt verdensmestere. To av de mest allsidige danserne vi har hatt er Geir Bakke og Trine Dehli Cleve. De vant VM i tidans hele tre ganger. De vant også VM i latinamerikanske danser én gang.

Skal vi danse

Interessen for en idrett blir i stor grad påvirket av mediedekning. Vi har sett at idretter som for eksempel sykling og sjakk har blitt veldig mye mer ettertraktet etter at TV-kanaler og medier har begynt å vise de live og gi de mer plass. Gjennom TV-programmer som «Skal vi danse» har nok interessen for dans økt veldig i Norge. Du trenger ikke lenger være spesielt interessert for å verdsette sporten heller.

Andre programmer som også har bidratt mye til å fremme dans, og kanskje de litt mer moderne formene for dans, er Dansefeber og Norske Talenter. Dansefeber er programmet hvor du får sett de beste unge og ukjente danserne i Norge danse med og mot hverandre. Dansefeber har blant annet produsert talenter som Adil Kahn som er en av Norges beste hip hop-dansere. Han ble senere dommer i Norske Talenter.

Talenter

Gjennom sin posisjon i Norske Talenter gir Kahn en plattform for andre unge dansetalenter i Norge. Dersom han ser potensialet de har, så kan han tilby dem å jobbe med han, og bli trent av han for å ta steget videre i sin karriere. Han har også hatt sitt eget danseprogram på NRK hvor han trener opp helt vanlige arbeidsfolk til å bli ganske brukbare dansere på kort tid.

Norge har også en del gode dansere som fortsatt holder på. Det er flere som har markert seg innenfor jazz, disko og moderne dans. For eksempel så har vi i dag Øyvind Gulli som i en alder av 24 år har opparbeidet seg flere titalls medaljer i både EM og VM. Han har også over førti medaljer bare fra NM, noe som gjør han mer merittert enn mange av de mest prominente idrettsutøverne i vintersport.

Oppmerksomhet

Selv om dans er veldig populært og mange driver med det, kanskje mest som hobby, blir det likevel ikke gitt like mye oppmerksomhet til denne idretten og disse utøverne sammenlignet med mange andre idretter. Ta for eksempel bare fotball, hvor det er enorm interesse, men helt klart manglende prestasjoner fra norsk side. I dans er norske utøvere i verdenstoppen og har vært det i mange år – likevel blir det litt glemt.

Dans da vel!

Dans er noe de fleste gjør enten det er gjennom deltakelse på en skole, et lag, på byen eller bare hjemme for deg selv. Det er noe som kommer naturlig dersom vi hører musikk vi liker. Vi ser hvordan det kan samle hele familier som i utgangspunktet ikke kan noe om dans, når vi ser kjendiser som skal prøve å lære seg det på TV. Se på noen av de beste og bli inspirert.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *