Hva er house-musikk?

House-musikk er en elektronisk type musikk som er laget for å danse til. Dette er en musikk som er laget av DJs og forskjellige produsenter. Selve sjangeren oppstod tidlig på 1980-tallet i Chicago. Dette er en sjanger som har mange sub-sjangere som har blitt mer og mer populær gjennom årene. Du kan fortsatt høre house-musikk på ulike utesteder rundt omkring i verden – det er en sjanger som lever godt ennå!

Noe av det som kjennetegner house-musikk er at det bidras med musikk fra elektriske instrumenter som for eksempel synthesizere. En kan kjenne igjen house-musikken enkelt, ettersom den har intro, vers, midtseksjon, drop og en outro. En av elementene som er svært viktig i house-musikk er rytmen. Denne rytmen blir ofte levert av en elektrisk trommemaskin og den er konstant gjennom hele sangen. Bass er også et instrument som har mye av fokuset i house-musikk.

Hvor henter house-musikk sin inspirasjon fra?

House-musikken henter mye inspirasjon fra en rekke sjangere. Det kan trekkes klare linjer til disco i forhold til oppbygging av sanger og rytmer. Selvsagt henter house også inspirasjon fra tradisjonell elektronisk musikk. Avhengig av hvilken artist du hører på kan du også finne klare relasjoner til for eksempel synth-pop eller soul. Dette var sjangre som var populære på begynnelsen av 80-tallet, så det gir mening at house hentet inspirasjon fra disse.

Du kan også finne house-artister som er inspirert av post-disco, jazz-funk, post-punk og funk. I tillegg finnes det en rekke artister som har funnet inspirasjonens in fra Hi-NRG. Ettersom dette er mange ulike sjangere så skjønner du nok godt hvor variert og spennende house-musikk kan være. Selv om mange av sangene har samme oppbygning er det mulig å høre svært store forskjeller basert på hva inspirasjonskildene artisten har.

Hva slags instrumenter brukes innenfor house-musikk?

Det instrumentet som faktisk er mest populært brukt i house, er en trommemaskin. Mange peker på spesifikke trommemaskiner også, nemlig Roland TR-808 eller en Roland TR-909. Dette er grunnpilaren innenfor house, ettersom rytmen står sentralt i oppbygningen av sangen. Du finner også at bass-synthesizer er populære. Merket Roland står også sentralt når det kommer til dem. Det å bruke datamaskin er også svært sentralt house-musikken det blir lettere å kontrollere alt via denne.

Det er veldig avhengig av hvilken stemning du prøver å skape, men noen artister innenfor house bruker vokaler, andre ikke. Mange bruker samplere eller en sekvenser, mens andre bruker en digital lydstasjon. Mange finner en kombinasjon som virker for dem etter mye eksperimentering. Dette er også det som anbefales hvis du har lyst til å lage house-musikk – finn det som passer for deg og kos deg med å utforske.

Finnes det andre sjangere som er basert på house-musikk?

Det finnes en rekke sjangere som er basert på house-musikk. Her finner du for eksempel acid house, som mange mener er en av de rareste sjangerne som finnes. Du finner deep house, electro swing, tribal house, tropical house og mange flere. Som et eksempel er Kygo fra Bergen i Norge et eksempel på tropical house. Det finnes store artister i alle sjangerne av house og de er ganske lette å finne på internett.

Det finnes også en rekke fusion-sjangere, noe som betyr at det er to sjangere som er blandet sammen til en. Du kan derfor finne for eksempel latin house, alternative dance, nu-disco, hip house, elektro house, progressive house og mange flere. Latin house har latinsk musikk blandet med standard oppbygging av en house-sang. Det er gøy å utforske de ulike fusion-sjangerne for å finne en som du liker skikkelig godt.

Hvor er house-musikk mest utbredt?

I oppstarten av sjangeren house var den selvsagt mest populær i Amerika, nærmere bestemt Chicago, New Jersey og New York. Deretter utviklet house seg til å være populært i Mexico, Frankrike, Italia, Ibiza og Sør-Afrika. Den ble også veldig populær i Storbritannia som også utviklet sin egen undersjanger, nemlig garage. Kjente artister fra denne sjangeren inkluderer Craig David, The Streets og Artful Dodger. Disse artistene ble også populære i resten av Europa.

Oppsummering

House er en sjanger som har en lang historie, men som fortsatt holder det gående. Du finner spennende artister slik som Kygo i denne sjangeren og den utvikler seg stadig. Dette er en sjanger som er en stor del av den vestlige kulturen, og som finnes på klubber rundt i hele verden. Det er svært populært å høre på og lukrativt å lage – kanskje det er på tide at du finner din favoritt house-sjanger?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *