Hva er flashmob?

En flashmob består av en gruppe med mennesker som plutselig gjør noe sammen på et offentlig sted. Dette kan være midt i sentrum av byen, utenfor museer eller generelt på steder der det er mye folk. Dette er noe som er veldig nøye planlagt på forhånd, slik at det skal se mest mulig profesjonelt ut når det utføres. Uttrykket flashmob ble først brukt i 2003, om dette annerledes og spennende fenomenet.

Grunnen til at flashmobs har en utrolig virkningskraft, er det faktum at det bare starter helt plutselig. Det virker som om mennesker går forbi, men så plutselig begynner den ene å synge, deretter begynner kanskje en annen person å danse. Deretter bryter flere og flere mennesker ut i sang, dans og en hel opptreden. Først virker det absurd, men så skjønner menneskene at det er en del av en opptreden.

Hvorfor arrangeres flashmobs?

Det er mange ulike grunner til at denne typen arrangementer finner sted. Dette kan enten være for den enkle grunnen av å glede folk i hverdagen med sang og dans. Det kan også være sosiale grunner, som for eksempel protest mot pels eller andre politiske bestemmelser. Det kan også være en måte å uttrykke deg selv på som en artist og kunstner. Dette fenomenet omfanger mange ulike sjangre.

De siste årene har flashmob blitt litt mer utdatert, men mennesker og grupper bruker fortsatt flashmob. Dette i form av satire og litt ironiske opptredener. Noen steder i verden utviklet flashmobs seg til å bli brukt av kriminelle. De kriminelle beskrev altså handlingene deres som en flashmob for å prøve å unngå å bli dømt for det. Dette er en av grunnene til at flashmobs ikke er populært lengre.

Hvordan oppstod flashmobs?

Som mange kjente fenomener oppstod flashmobs i New York. Det var en mann kalt Bill Wasik som stod bak det. Selve fenomenet ble oppfunnet i 2003 og var originalt et sosialt eksperiment for å gjøre narr av hipstere og den kulturelle atmosfæren av å ville være lik som alle andre. Derfor fant Bill Wasik dette opp, for å fremheve hvor rart fenomenet om å være lik alle andre var.

Etter dette ble Wasik kritisert ettersom å utføre en flashmob var å være lik alle andre, men i en form som gjorde at den ikke var lik alle andre. Å være en del av en flashmob er som å være en del av et fotballag eller en forening. Du vil derfor ønske å være lik de andre i gruppen, så derfor jobber flashmobs nesten mot seg selv og sitt eget budskap.

Er flashmobs fortsatt populære?

Flashmobs hadde sin storhetstid i begynnelsen av 2000-tallet. Ettersom de ikke var særlig populære blant de lokale myndighetene samt også ofte blant publikum, ble det etter hvert innført regler for å stoppe disse flashmobsene. I mange ulike land må du søke før du kan bruke offentlige steder for å utføre en opptreden, blant annet i flere byer i Tyskland. Dette gjør at staten kan ha mer kontroll over hva som foregår.

I USA har også flere flashmobs blitt stoppet mens de har blitt utført, grunnet fare for liv og helse. Dette fordi flashmobs har blitt enormt store. Folk gjemmer seg bak at de er en del av noe større og gjør derfor ting de ikke ville ha gjort til vanlig. Dette gjør fenomenet verre enn det i utgangspunktet skulle vært. I Storbritannia er det ikke lov å ha flashmobs på togstasjoner.

Hvordan organisere en flashmob?

Det kommer an på hvor du befinner deg i verden, men vi anbefaler deg å sjekke din lokale kommune eller bys hjemmeside. De fleste byer rundt om i verden har klare regler om det er lov til å utføre flashmobs eller ikke. Hvis du har lyst til å melde deg på en, vær på utkikk etter en e-postliste eller en hjemmeside der du kan få mer informasjon om arrangementer.

Oppsummering

Flashmobs er et fenomen som ikke nødvendigvis er så populært lengre, men det er et fenomen som det er gøy å se tilbake på. På YouTube finnes det tusener av videoer som omhandler lokale flashmobs og store arrangementer som inneholdt flashmobs. Dette er et kulturelt og sosialt eksperiment som kommer til å definere tidlig 2000-tall. Kanskje det kommer til å bli utrolig populært igjen i fremtiden? Hvem vet hva som vil skje?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *