Cheerdance

Cheerdance stammer fra amerikansk cheerleading. Cheerleading fikk sin start i 1877, da som en sport dominert av menn. Organisert cheerleading ble først dannet i 1898. I 1923 fikk kvinner tillatelse til å delta i cheerleading på universitetet i Minnesota, og senere på andre skoler rundt om i USA. Etter det har cheerleading blitt en kvinnedominert sport og blir sett på som en kvinnelig sport. I dag er 97 % av moderne cheerleading-deltakere kvinner.

Cheerdance er en underkategori innenfor cheerleading. Og cheerdance har igjen to underkategorier – hip hop og freestyle/pom. I Norge konkurreres det i begge kategoriene under NM for cheerleading og cheerdance. Ved NM de seneste årene har vi sett en stor vekst i alle kategorier innenfor cheerleading, inkludert cheerdance. En gruppe som fikk cheerdance på kartet i Norge er for eksempel Dandelions fra Hønefoss, som var dansegruppen til tidligere blogger Emilie Nereng.

Hva er cheerdance?

Cheerdance er en konkurransesport som i dag utøves verden rundt. Det finnes mange likheter med cheerleading, men dette er fortsatt to ulike sporter. Grenen er kanskje ikke like kjent som sin storesøster cheerleading, eller andre dansegrenser som ballett og salsa, men cheerdance er likevel en utfordrende stil og sport. Deltagerne er svært dedikerte atleter som legger inn mye tid og hard trening for å gjennomføre de krevende rutinene sine.

Cheerdance kan kjennes igjen på sine fargerike og glitrende uniformer. Men dansen kan også spottes ved å se etter synkroniserte dansere, store hopp og kraftfulle bevegelser. De fremføres av dansere med store smil og med intens musikk i bakgrunnen. Men ikke la deg lure, glitter og pom-pom-dusker betyr ikke at danserutinene her verken er barnslige eller lette. Dansere innenfor sporten cheerdance legger inn minst like mye innsats som andre atleter gjør.

Hva er forskjellen mellom cheerdance og cheerleading?

Forskjellen mellom cheerdance og cheerleading er at førstnevnte har valgt å fokusere mer på dans i rutinene, mens cheerleading har stunts og akrobatikk som inkluderer blant annet kast i luften og «backflips». Rutiner som lages av cheerleadere starter også ofte med et lite heiarop, mens cheerdance ikke inkluderer dette – vanligvis. Normalt består cheerdance av mindre grupper, og består hovedsakelig av kvinner, mens mange cheerleader-grupper består av begge kjønn.

Selv om cheerdance ikke inkluderer stunts og akrobatikk i sine rutiner, er dansen fortsatt veldig utfordrende og krever mye trening av deltakerne. Cheerdance har fortsatt ulike hopp og sprang som normale folk uten trening normalt sett ikke kan gjennomføre. Nivået av synkroniserte bevegelser er også svært høyt, i likhet med cheerleading. Dansere må huske på at hver minste bevegelse vil bli lagt merke til av dommere på konkurranser og dansetreff.

Cheerdance – kategorier

Cheerdance har som nevnt to underkategorier, og vi skal først snakke om kategorien kalt cheerdance pom. Dette er kanskje den mest gjenkjennbare kategorien, som ofte kommer med de glitrende kostymene og de kjente pom-pom-duskene. Pom-stilen bygger på prinsipper bak klassisk ballet, og kan ofte minne om jazz, som henter prinsipper fra samme sted. Bedømmingen av denne dansen baseres på rene linjer, formasjoner, plassering av senter, innganger og avslutninger.

Stil nummer to er en litt nyere stilart som kombinerer den elegante cheerleadingen med bevegelser og rytmer fra «street style». Selv om en danserutine i cheerdance hip hop bruker mange bevegelser fra dansearten hip hop, er det ikke en form for hip hop-dans. Selv om breakdance, popping og locking er stiler som bevegelsene i cheerdance baserer seg på, trenger ikke rutinene inneholde slike bevegelser. Rutinen skal heller inneholde en viss «street flow».

Hvor kan du begynne med cheerdance?

Cheerleading er en av de sportene som har vokst mest i Norge de siste 10 årene. Dette gjelder også for cheerdance. Siden dette er en gruppesport er det viktig at du finner et team du kan øve med, og kanskje konkurrere med. Vi anbefaler deg å sjekke ut Norges Amerikanske Idretters Forbund for å finne en klubb i nærheten av deg som tilbyr en form for cheerleading eller cheerdance.

Oppsummering

Cheerdance er sammen med cheerleading en sport som har vokst enormt de siste årene i Norge. Dansen med amerikansk opprinnelse har faktisk tatt hele verden med storm. For å bli en god cheerdancer er du nødt til å legge inn mye dedikasjon og hard trening for å nå de høye kravene til synkronisering, kondisjon, mykhet og presisjon. En bakgrunn innenfor ballett, jazz eller hip hop kan også være en fordel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *