Ballett med en moderne vri

Se for deg dette, du er så utrolig fascinert av de grasiøse ballettdanserne, der de beveger seg over scenen med lette steg og utrolige hopp. Men samtidig, så er ikke Mozart helt din stil. Hvis det bare hadde eksistert en stilart der en benyttet en litt annen type musikk, men hvor du fortsatt kunne utføre ballettdansernes grasiøse piruetter. Flaks at det finnes showjazz, for her får du jo muligheten til å gjøre akkurat det.

Innenfor showjazz finner du mye forskjellig. Stilarten utvikler seg også med tiden, for det kalles da ikke moderne showjazz for ingenting. Dette gjør at showjazz faktisk aldri blir utdatert, og her får du kombinert variert musikk med dans, og hvis du ønsker, også skuespill. Stilarten er nemlig den mest vanlige innenfor musikaldans, så her er det en rekke muligheter for å få utfolde seg slik du alltid har drømt om.

Hva er showjazz?

Nå som du har fått høre litt om showjazz synes du sikkert det høres interessant ut, men hva er det egentlig? Showjazz er en videreføring av jazzballett, og bare en av mange grener innenfor jazzdans. Her får du den tekniske delen fra klassisk ballett, kombinert med trinn som er av en mer moderne karakter. Det er en dansestil som har mye hopp og piruetter. Musikken kan variere fra popmusikk, til ballader og selvfølgelig musikalmusikk.

Showjazz består av variert teknikktrening hvor du virkelig får aktivisert kroppen, og blir både sterk, myk og ikke minst god til å danse. Showjazz er kjent som den gjeldende stilarten innenfor musikaler og show, noe som vil synes i både musikkvalg og i koreografiene. I showjazz er det mye fokus på koordinasjon, dynamikk, musikkforståelse og uttrykk, og når det kommer til selve dansen fokuseres det på dans som er koreografert og fremført i musikaler.

Stilartens opprinnelse

Jazzdans kan spores helt tilbake til afrikanske ritualer og festdanser på 1600-tallet. Her var det stort fokus på polyrytmikk og improvisasjon. Polyrytmikk er veldig interessant, og går ut på at to eller flere uavhengige rytmer spilles samtidig. For eksempel at en rytme med fire slag i takten spilles mot en rytme med tre slag i takten. Dette er det svært utfordrende å danse til, så det er ikke rart det ble fascinerende å se på.

Fra 1500- til 1900-tallet brakte slavehandelen hele ti millioner afrikanske slaver til USA. Slavene hadde jo allerede en godt utviklet kultur, og ved å bringe slavene til USA, ble også den afrikanske kulturen brakt til USA. Fra USA fortsatte de å praktisere kulturen sin, selv som slaver, og kulturen fikk fotfeste i USA. Herfra fortsatte kulturen deres å spre seg, og fra USA har kulturen spredt seg videre til resten av verden.

Hvorfor begynne med showjazz?

Fysisk aktivitet er enormt viktig, og hva er vel bedre enn å kunne kombinere dette med noe du liker å gjøre? Dans gir deg energi, bygger opp muskulaturen, og forbedrer også koordinasjonsevnen din. Dans er en gyllen mulighet for kunstnerisk utfoldelse, og bidrar til å utvikle musikalitet, styrke og god kroppsholdning. Timene inneholder en masse aktivitet, og ikke minst morsomme koreografier, og selvfølgelig får du en høy grad av mestringsfølelse.

Gjennom showjazz lærer du både om individualitet, men også om å samarbeide med andre. På denne måten blir du kjent med mange nye mennesker som deler din interesse, og du blir en essensiell del av et godt og trygt miljø. For mange føles ikke dans som trening, nettopp fordi de har det så gøy med det. Koreografien i showjazzen hentes ofte fra musikaler, og illustrerer handlingen, så det er bare å hente fram din indre skuespiller.

Hvordan er et typisk showjazz-kurs?

På et typisk showjazz-kurs må du være forberedt på å virkelig gi alt. Her er det høyt tempo og selvfølgelig masse danseglede, og den fengende musikken alene får beina til å bevege seg. Timene er preget av mye energi, og en god del teknikktrening. I teknikktreningen kommer fokuset på for eksempel piruetter, høye spark og hopp, du ville vel være litt ballerina også? Så hva er det egentlig du venter på?

Konklusjon

Showjazz er altså en stilart fylt med mye moro, spenstige hopp og variert musikk. Dette er en stilart hvor du virkelig får uttrykt deg gjennom dansen og fortelle en historie, og det kan gjerne kombineres med sang og skuespill. Showjazz er med andre ord fylt med uendelige muligheter, og kan være en fantastisk måte for enhver å unnslippe hverdagen litt, så her er det bare å melde seg på et dansekurs med det samme.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *